Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Közérdekű adatok

Kereső
Keresés
Műsoron

Ádámok és Évák ünnepe

Közönség Hang

Hírlevél

Díjak

Ezüstzsöllye-tulajdonosok

2017. február 20.
Holnaptól láthatják Útirajzok c. előadásunkat
Petőfi mindössze 24 éves volt, amikor megírta útirajzait. A költő írásában rengeteg humorral és szeretettel beszél ezekről az évekről, útitársairól, és a városokról, melyeket bejár.

 Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez című művéből szerkesztette és előadja

CSADI ZOLTÁN  

Petőfi Sándor húszas éveinek elején merész vállalkozásra szánja el magát, otthagyja biztos kenyérkereső állását a Pesti Divatlapnál, önállósítja magát, és ahogy ma mondanánk – „szabadúszóként” – hosszabb felvidéki majd erdélyi utazásra indul. Ezeknek az utazásoknak az emlékét őrzi két naplója az Úti jegyzetek és az Úti levelek. Útinaplót, útirajzot írni a reformkorban szinte kötelező volt. Ami különlegessé és egyedivé teszi Petőfi útinaplóját, hogy meglehetősen szubjektív és elsősorban magáról a szerzőről szól, miközben észreveszi a nép szegénységét és szolgaságát. A kötetlen, naplószerű forma a közvetlenségre, a csevegő, természetes hangra ösztönzi, az ifjúság hetyke iróniája keveredik soraiban a koraérett lángész éleslátó szellemességével, a szenvedélyes, tiszta jellem egyenes szókimondása a tehetség áradó, természetes lírájával. Az útirajzokból sok apró adalékot megtudunk Petőfi életéből: vándorszínész koráról, mikor statiszta volt: a székeket cipelte a színpadra, a színészeknek hordta az enni és innivalót, mikor ”oly elhagyott kis vándorszínészfiú voltam, kire se isten se ember nem nézett, nem ügyelt”, de még inkább megismerhetjük jellemét, gondolkodását, az irodalomról vallott nézetit. 

 

  

 

Műsornaptár
2017. augusztuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
31.123456
32.78910111213
33.14151617181920
34.21222324252627
35.28293031
Corner Hotel és Kávéház
Valahol Európában SAJTKIRÁLY ÁJLÁVJU, de jó vagy, légy más Kuplékirály Rák Jóska, dán királyfi Kármen A kaméliás hölgy Igazságtalanság Enyém, tied Litera-túra