Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Közérdekű adatok

Kereső
Keresés
Műsoron

Ádámok és Évák ünnepe

Közönség Hang

Hírlevél

Díjak

Ezüstzsöllye-tulajdonosok

2017. május 9.
Interjú Dunai Tamással
Színházunk vendégművésze Simon Pétert alakítja Valahol Európában c. előadásunkban. Premier: május 12. (péntek) 19 óra!

Vendégszínészként szerepel színházunkban, mi volt az első benyomása, mikor felkérték a szerepre?
Nagy kihívásnak tartottam. Azt érzem, hogy a magyar irodalomnak és a zeneirodalomnak egyik csúcsáról és egyik klasszikusáról van szó, amit nem lehet félvállról kezelni. Már a filmben is remek volt, de a musical változat, amit egy zseniális zeneszerző írt – az alkotókat mind ismerem remek kapcsolat fűz hozzájuk – egyszerűen fantasztikus. Ugyanakkor soha nem láttam színpadon a művet. Nem tudom milyen volt Haumann Péter, Reviczky Gábor, de ők nagyon nagy nevek, akik tudják ezt a szerepet, de ez nem keserít el. Tehát nagyon sok nagy előd volt. 
Az összes benyomásom közül talán az a legfontosabb, hogy újra egy nagy szerep és ez nagyon-nagyon hízelgő.

Milyen a kapcsolat, a munka a gyerekekkel, mennyire okozott nehézséget velük dolgozni?
Nagyon féltem ettől eleinte, de amikor megállapodtunk abban, hogy a köszönés „szia Tamás”, közelebb kerültünk egymáshoz. Munkatársak lettünk. Bár érzik rajtam a tapasztalatot a munkámban, szerencsére van három gyermekem, akiknél még élénken emlékszem, milyen volt 6-10 évesen dumálni velük, és ezt tudom itt hasznosítani, amit meg is hálálnak. Tehát semmi probléma nincs köztünk. Az Áron és a Zoli nagy fegyelmet tartanak, egy füttyszó és mindenki tudja a dolgát. Rájöttek, hogy itt nincs demokrácia, itt fegyelem, van és remélem, látják rajtam is, hogy ezzel az alázattal és fegyelemmel próbálok dolgozni.

Kérlek, mesélj egy kicsit a karakterről. Simon Pétert alakítod darabunkban, akinek talán a legfontosabb a szerepe van az árva gyerekek életében.
Simon Péter tulajdonképpen egy megkeseredett ember, aki elvonult a világtól, és ahogy mondja később a darab vége felé, azt hitte, külön békét lehet kötni istennel. Bevonult egy elefántcsonttoronyba, amit rommá lőttek és kívülről úgy néz ki mintha nem is luxus ház lenne hanem egy rom, ahol meghúzza magát az ember. De van benne egy zongora, ami a kultúrának a maradéka, és ez az Ő lelkéből sem halt ki maradéktalanul.
Kicsit alkoholistává is válik, mivel a magány nagyúr, de amikor megjönnek a gyerekek, rendkívüli módon elkezd nekik örülni, és úgy dönt, hogy az élete maradék részét arra szánja, hogy a gyerekeknek jó legyen. Ugyanakkor kész szembenézni azzal, hogy egész Európát vandálok dúlják és még nincs béke, még a nácizmus, még a túlhajtott eszmék uralkodnak, még mindenkit bármikor falhoz állíthatnak, még mindig elterjedt, hogy a gyerekeknek nincs mit enniük, minden rossz, és csak bízhatunk benne, hogy egyszer majd béke lesz. Aminek rettenetes ára van, hiszen az egyik gyerekszereplő meg is hal.
Én magam is a torkomban lévő gombóccal küzdök a darab végén, mert az jut eszembe, hogy Úristen, nehogy még egyszer ilyen helyzetbe jussunk, hogy valahol Európában ne lehessen béke, ne lehessen élni úgy, hogy az ember ne féljen.
Ma és most is olyanok a körülmények, hogy nem adatik meg, mert félelemmel kell élnünk, mert van terrorizmus, ezért a mai aktualitásoktól sem mentes a darab. Nagyon kívánom, hogy soha senki ne kerüljön olyan körülmények közé, mint a szereplők ebben a darabban.

Mit gondolsz, milyen hatással lesz a nézőkre az előadás?
A nézőkre biztosan felkavaró hatással lesz.
Szeretni való, aranyos és rendkívül tehetséges dunaújvárosi gyerekek alkotják a csapatot, látszik rajtuk, hogy komoly válogatáson estek át. Mindenkinek valamilyen zenei, vagy hangszeres múltja van, vagy szimplán olyan jelenség, akiket csak hosszas statiszta válogatás után lehetne megtalálni az országban. Bízom abban, hogy egy nagyon ütőképes, nagyon jó csapat jött össze.

Böngésztem kicsit a honlapodon, és láttam, hogy rengeteg helyen, darabban játszol. Sok különböző darab, rengeteg szöveg. Mennyire nehéz ezt hosszútávon kivitelezni?
Hát, remélem, már nem kell hosszútávon. Minden este valami mást kell játszani, ami egy nagyon kemény tréningezős állapotot kíván, mert az embernek bármikor elő kell tudnia hívni a darabot, és produkálni. Most pillanatnyilag szeretnék erre az előadásra koncentrálni, hiszen ez a legfrissebb, erre kell fókuszálni. Ezt pedig csak úgy lehet, hogy az ember kizárja az összes többi tevékenységét.


 

Műsornaptár
2017. novemberelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
44.12345
45.6789101112
46.13141516171819
47.20212223242526
48.27282930
Corner Hotel és Kávéház
Terminál Mikrokozmosz A falka Négy évszak Valahol Európában SAJTKIRÁLY ÁJLÁVJU, de jó vagy, légy más Kuplékirály Rák Jóska, dán királyfi Kármen Enyém, tied
x

Ajánló